El concepte de paisatge sonor sorgix dels interessos investigativos desenrotllats per un grup de treball dirigit per R. Murray Schafer; músic, compositor, ambientalista i professor d'estudis en comunicació en la Universitat Simon Fraser en Burnaby, Canadà.
El concepte es forma a partir de la unió de les paraules sound (so) i landscape (paisatge) creant així la paraula anglesa soundscape; amb ell s'explica com podem distingir i estudiar l'univers sonor que ens rodeja. Definit per M. Schafer és bàsicament un ambient sonor i pot referir-se a entorns naturals o urbans reals, o a construccions abstractes (composicions musicals, muntatges analògics o digitals que es presenten com a ambients sonors). En les seues paraules «un paisatge sonor consistix en esdeveniments escoltats i no en objectes vistos», afirmació que ens conduïx a un altre concepte clau que es troba darrere de les seues preocupacions ecològiques i estètiques: clairaudience, que literalment significa escolta o audició neta(o clara) . «El terme simplement es referix a unes habilitats excepcionals d'escolta, particularment en relació als sons de l'ambient o de l'entorn. Per mitjà d'exercicis de neteja auditiva, les habilitats d'escolta poden ser entrenades per a aconseguir un estat de clariaudiencia.»
Posteriorment es funda el World Forum for Acustic Ecology i el World Soundscape Project (WSP) on Murray Schafer i altres investigadors com Barry Truax i Hildegard Westercamp, han publicat alguns dels documents fundacionals relatius al paisatge sonor i l'ecologia acústica. Tot este treball va esdevindre en els Soundscape Studies que, segons el propi Schafer, busquen reunir el treball dels estudis sobre el so que de manera aïllada ja s'han realitzat des de disciplines com la psicoacústica, l'acústica, l'urbanisme, la música i les ciències socials.
Vull compartir un video molt interessant de Murray Schaeffer; investigador i creador del terme "Paisatge sonor".
Font: Vikipedia